Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

W dobrym smaku; Fanklub

07 stycznia 2004 | Warszawa | MS MK
źródło: Nieznane

  • W dobrym smaku
  • Fanklub

W DOBRYM SMAKU

(c) ANDRZEJ WIKTOR

MALA SERBIA

Mala Serbia, Restaurant &Sport Pub, ul. Emilii Plater 25, tel. 622 46 40, czynne codziennie od 11 do ostatniego gościa, www.malaserbia.pl

Pierwsza restauracja z kuchnią serbską w Warszawie. Stół na mroźne dni, kuchnia męska, wysokoenergetyczna, z dużą ilością papryki, oryginalnego serbskiego sera i oszałamiającą mnogością sposobów na przyrządzenie kawałka mięsa. W karcie drób, wołowina i wieprzowina w rozmaitej postaci, zatrzęsienie (około dwudziestu) gatunków mięs z rusztu. Medaliony, sznycle, filety, kotlety, mięso siekane, wrzucane na ruszt albo olej, od szaszłyków i rumsztyków do rumianych, lśniących cienkich serbskich kiełbasek. Dla głodnej kompanii nawet pieczone prosię w całości (700 zł) albo jagnię. Tutejszy szef hojnie doprawia potrawy czosnkiem, porcje są ogromne, jedzenie treściwe, tłuste, pikantne. Wprost z ulicy wchodzi się do jadalni próbującej zgrabnie łączyć klasykę z nowoczesnością (reprodukcje przedwojennych zdjęć Belgradu, kącik sportowych trofeów). Dla tych, którzy gustują w intymniejszych przestrzeniach, niewielki salonik ze zdjęciami gwiazd sportu na ścianach. Listę serbskich specjałów otwiera kajmak, rodzaj słonego białego sera z owczego mleka i...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3119

Spis treści
Zamów abonament