W stołówce i w cateringu drożej niż w restauracji?
VAT w UNII
Obniżony 7-proc. VAT tylko dla usług gastronomicznych
W stołówce i w cateringu drożej niż w restauracji?
Nowa ustawa o podatku od towarów i usług przewiduje, że usługi gastronomiczne do końca 2007 r. będą opodatkowane 7-proc. stawką VAT. W ten sposób ustawodawca wykorzystał postanowienia przejściowe traktatu akcesyjnego, pozwalające na stosowanie obniżonej 7-proc. stawki VAT na dostawę usług restauracyjnych. Jak się jednak okazuje, nie do końca. Usługi gastronomiczne są bowiem pojęciem węższym niż usługi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta