Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tradycja kontratakuje

05 lipca 2004 | Ekonomia | AB AB DW
źródło: Nieznane

Z produkcji i sprzedaży żywności produkowanej tradycyjnymi metodami z trudem można się utrzymać, ale Polacy nudzą się już supermarketowymi smakami.

Tradycja kontratakuje

Tradycyjnie wędzoną szynkę, ręcznie krojoną kiełbasę lisiecką, polędwicę w ziołach z masarni Staszka Mądrego z Nowej Wsi Szlacheckiej koło Krakowa można spotkać w najlepszych polskich restauracjach i sklepach z dobrą żywnością. Na zdjęciu: właściciel firmy Staszek Mądry.

(c) TOMASZ ŻUREK

Bardzo często jeżdżąc po Polsce odkrywamy doskonałą regionalną żywność. Wędliny najlepsze są na Podhalu, Pomorzu i w okolicach Poznania. Najrozmaitsze i najznakomitsze kiszki - ziemniaczaną i kaszaną - znajdziemy na Podlasiu. Pod Augustowem i Suwałkami najlepsze są sękacze. Tam też kupimy najbardziej pachnące miody i smaczne przetwory z owoców, o jakich trudno marzyć w supermarketowych sieciach.

Najczęściej te wyroby produkowane są według starych receptur przez małe rodzinne firmy. Dowiedzieli się już o nich przedsiębiorczy handlowcy, którzy twierdzą, że ich klienci coraz częściej pytają o tradycyjne przysmaki. Bardzo często taka żywność jest przez Polaków wywożona za granicę, gdzie staje się eleganckim i bardzo pożądanym prezentem.

Kiełbasa szynkowa w sklepie Spiżarnia, prowadzonym przez Beatę Martnowską w Galerii Handlowej Carrefour na warszawskim Bemowie pachnie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3269

Spis treści

Nauka i Technika

Zamów abonament