Eksport nakręca inwestycje
Eksport nakręca inwestycje
Komentarz: Wykorzystać szansę.
Gwałtownie rośnie popyt na polskie mięso w Unii Europejskiej. Żeby mu sprostać, zakłady mięsne inwestują na potęgę - eksperci szacują, że branża mięsna wyda w tym roku na zwiększenie produkcji 2 mld USD, o 500 mln USD więcej niż w 2003 r. Dzięki temu eksport może wzrosnąć w tym roku nawet o 30 - 40 procent.
W branży trwa inwestycyjny boom. W tym roku zainwestowana ma być rekordowa kwota ponad 2 mld USD, o jedną czwartą więcej niż w 2003 r.
Polskie mięso jest ciągle tańsze od unijnego, opłaci się je kupować szczególnie w Wielkopolsce i na Mazowszu. Także blisko zachodniej granicy. W niemal 3 miesiące po akcesji polska wieprzowina kosztowała średnio o 4 euro taniej za kg, a wołowina o 3 euro. Na bazarach i w sklepach firmowych ta różnica jest znacznie większa.
OPINIE
Włodzimierz Sadowski, dyrektor Centrum Usług Finansowych Thomsona
W tej chwili trwa w Unii Europejskiej miniboom na polską żywność, który może przerodzić się w długookresowy popyt. Polskie zakłady spożywcze, jeśli chcą szybko wykorzystać okazję i eksportować towary na zagraniczne rynki, powinny zainwestować w nowoczesne linie produkcyjne i system dystrybucji. Na polskim rynku brakuje dużych chłodni....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta