Mak, muchomory i wino
Starożytna wiedza zielarska praktycznie poszła w zapomnienie, dlatego dziś niewiele wiadomo o wyciągach roślinnych czy o specyfikach pochodzenia zwierzęcego, jakie mieli do dyspozycji antyczni atleci.
Panowało m.in. przekonanie o wzmacniającym działaniu wyciągu z wątroby byka i barana, o pobudzających właściwościach gorczycy. Ale przede wszystkim za środek dopingujący uważano mocne słodkie wino, nierozcieńczone wodą. Wiadomo, że atleci stosowali przed igrzyskami specjalną dietę, były to jednak indywidualne, skwapliwie strzeżone, receptury. Wiadomo ze źródeł pisanych, że gladiatorzy w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta