Wykorzystanie koniunktury
W przemyśle tłuszczowym
Wykorzystanie koniunktury
Przemysł tłuszczowy jest jedną z najlepiej rozwijających się branż przemysłu spożywczego. Wprawdzie w ostatnim roku pogorszyła się jego rentowność, ale jednocześnie wzrosła zyskowność. Szybko rosną ceny wyrobów przemysłu tłuszczowego i to w tempie nie zawsze uzasadnionym wzrostem kosztów produkcji. Rosną zwłaszcza ceny margaryn. Jest to skutek zmian w modelu żywienia, które nie ominęły także naszego kraju.
Baza produkcyjna
Zbiory rzepaku wyniosły w ub. roku 755, 7 tys. ton i były o 27, 1 proc. wyższe niż zbiory w 1993 roku. Powierzchnia uprawy rzepaku wzrosła wprawdzie tylko o 6, 3 proc. , ale skutkiem wzrostu zużycia środków plonotwórczych plony rzepaku wzrosły o 19, 3 proc. Aż do roku 1993 utrzymała się przy tym w uprawie rzepaku przewaga gospodarstw uspołecznionych, których udział w uprawie tej rośliny zmniejszył się z 78 proc. w roku 1992 do 68 proc. w roku 1993 i do 45 proc. w roku 1994. Opłacalność uprawy rzepaku aż do 1993 roku była, zaniem rolników, niewystarczająca i niższa od opłacalności uprawy pszenicy, buraków czy ziemniaków. Szczególnie niska była opłacalność uprawy rzepaku tzw. dwuzerowego,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta