Nie tylko bigos i schabowy
Inwestując we własny lokal usytuowany przy drodze, musimy liczyć się z wydaniem dużej sumy pieniędzy. Jeśli postanowimy kupić działkę‚ postawić budynek‚ urządzić wnętrze i zakupić sprzęt‚ kosztować to będzie minimum 200 tysięcy złotych. Wydatek zależy od ceny gruntu‚ a co za tym idzie - atrakcyjności lokalizacji działki, oraz od wielkości obiektu‚ jaki chcemy zbudować.
Początkowa inwestycja może być mniejsza‚ jeśli zdecydujemy się na dzierżawę istniejącego już lokalu. Wtedy jednak musimy liczyć się z większymi kosztami miesięcznymi. Za prowadzenie punktu gastronomicznego przy trasie nie powinny brać się osoby‚ które myślą‚ że będzie to proste‚ łatwe i przyjemne zajęcie. Żeby zarobić na tym pieniądze‚ trzeba ciężko się napracować. Potrzebne jest zaangażowanie od rana do nocy. Nie ma wolnych weekendów‚ a o kilkutygodniowym urlopie trzeba zapomnieć.
Osoby często podróżujące po Polsce widzą powstawanie nowych przydrożnych barów‚ restauracji‚ karczm‚ zajazdów. Przy ruchliwych trasach już co kilka kilometrów jest punkt gastronomiczny. Kierowcy lubią zaglądać do sprawdzonych miejsc‚ ale kiedy jadą jakąś drogą pierwszy raz‚...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta