Włoszczyzna z lawendą
Kuchnia prowansalska jest jak obrazy impresjonistów - słoneczna, barwna i inspirowana naturą. Jej podstawą są: oliwa z oliwek, czosnek, anchois, warzywa oraz sławne na cały świat zioła prowansalskie: tymianek, rozmaryn, cząber, majeranek, oregano, szałwia, bazylia, koper włoski, estragon, liść laurowy. Sztandarowe w Prowansji potrawy to m.in. bouillabaisse, czyli jednogarnkowe danie ze świeżych ryb z szafranem, soup au pistou, czyli zupa z bazylią oraz charakterystyczne mieszanki używane jako dodatki do dań: aioli provencale, czyli krótki sos z czosnku i oliwy i tapenada (kapary to po prowansalsku tapeno), wyśmienita pikantna pasta z czarnych oliwek, czosnku,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta