Zdrowie prosto z wody
Dobroczynny wpływ diety bogatej w mięso ryby jest doskonale znany. Wcześniejsze badania wskazywały jednoznacznie, że jedzenie ryb o tłustym mięsie chroni przed chorobami serca, niektórymi nowotworami czy reumatoidalnym zapaleniem stawów. Przyczyny tego nie były jednak do końca poznane.
Odpowiedź na tę zagadkę udało się znaleźć grupie naukowców z Harvard Medical School w Bostonie, Brigham and Women's Hospital, National Institutes of Health oraz University of Southern California. Zespołem kierował Japończyk Makoto Arita. Wyniki opublikowano w "Journal of Experimental Medicine".
Rozwiązanie - resolwinyWiemy, że w mięsie tłustych ryb morskich znajdują się duże ilości tzw. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta