Kto płaci za ptasią grypę
Pięćdziesiąt lat temu amerykańscy hodowcy drobiu doszli do wniosku, że trzymając kurczęta w zamkniętym pomieszczeniu mogą wyprodukować mięso taniej i mniejszym nakładem pracy niż tradycyjną metodą.
Nowy sposób przyjął się. Kurczęta przeniesiono z pastwisk do długich, pozbawionych okien hal. Narodziła się fabryczna hodowla. W tej technologii wszystko jest obliczone na to, by przekształcić żywe zwierzęta w maszyny do przerabiania ziarna na mięso i jaja.
W takiej hali można zobaczyć do 30 tysięcy kur. Po to, by się ruszyć, ptak musi rozpychać inne. Z kolei w zakładach jajczarskich kury są niemal całkowicie unieruchomione: siedzą...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta