Bankructwa na własne życzenie
Zakłady mięsne
Bankructwa na własne życzenie
Chociaż Zakłady Mięsne na warszawskim Żeraniu w 1990 r. miały 48 mld zł zysku, liczonego w ówczesnych zł, i dominowały na lokalnym rynku, to już w roku następnym zaczęły przegrywać z firmami małymi i popadać w tarapaty finansowe. W 1993 r. straty wyniosły kilkanaście mld starych zł, a w ubiegłym -- kilkadziesiąt mld. Przyczyn tego stanu organ założycielski i dyrekcja fabryki doszukują się w niechęci związkow zawodowych i rady pracowniczej do jakichkolwiek zmian w organizacji pracy i nieliczeniu się do br. z autentycznymi możliwościami płatniczymi firmy.
Żerań
Trzy lata temu ponad 1000-osobowa załoga wymusiła podwyżki, a potem popiwek pochłonął wszystkie nadwyżki. Jednocześnie, jak stwierdza obecny dyrektor, Stanisław Kaca: -- Od 1990 r. trzykrotnie zmieniano kierownictwo firmy. Jeśli wynik finansowy po roku pracy dyrektora był dalej ujemny, zwalniano go na wniosek rady pracowniczej, chociaż to zbyt krótki okres na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta