Jak wypełnić CIT-8
W hotelu zatrudniającym 261 osób znajduje się rozbudowana część gastronomiczna (2 kawiarnie, 2 bary, 2 restauracje, cukiernia i sale bankietowe). Czy koszty prowadzenia stołówki pracowniczej w 2005 r. (korzystają z niej pracownicy, w tym związani z gastronomią kucharze, cukiernicy i kelnerzy) są kosztami podatkowymi?
Koszty "pracownicze", w tym wydatki na sfinansowanie wyżywienia pracownikom, są dla firmy kosztami uzyskania przychodów, ponieważ są ponoszone w celu osiągnięcia przychodów i nie są wymienione w art. 16 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych (updop). Nie ma przy tym znaczenia, że wyżywienie realizowane jest poprzez działalność własnej stołówki pracowniczej oraz że ze stołówki korzystają pracownicy związani z gastronomią (kucharze, cukiernicy, kelnerzy).
PRZEDAWNIONE NALEŻNOŚCIJesteśmy osobą prawną, której dochody są zwolnione na podstawie art. 17 ust. 1 pkt 4 updop (w części przeznaczonej na cele statutowe). Na koniec 2005 r. decyzją zarządu należności przedawnione zaksięgowano w ciężar kosztów operacyjnych (niestanowiących kosztów uzyskania przychodu). Jak prawidłowo...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta