Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Soki na alzheimera

31 sierpnia 2006 | Nauka i Technika | ir NP

KRÓTKO Soki na alzheimera

Częste picie soków z owoców i warzyw może zmniejszać ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera - ustalili naukowcy, o czym można przeczytać na łamach "American Journal of Medicine". Z ich badań wynika, że u osób, które częściej niż trzy razy w tygodniu piły tego typu napoje, ryzyko pojawienia się choroby zmniejszyło się o 76 proc. w stosunku do tych, którzy robili to rzadziej niż raz na tydzień. Prawdopodobnie jest to spowodowane działaniem zawartych w sokach polifenoli - związków chemicznych będących przeciwutleniaczami. W badaniach, które prowadzą do tego wniosku, wzięło udział prawie 2 tys. osób z kilku krajów. Trwały dziesięć lat.

i.r., pap
Brak okładki

Wydanie: 3929

Spis treści

Gorące rozmowy

Zamów abonament