Priorytetem w nowej ustawie jest zdrowie konsumenta
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( DzU nr 171, poz. 1225) obowiązuje od soboty, zastąpiła dwie analogiczne ustawy z 2001 r. Dostosowuje polskie regulacje do prawa europejskiego. Ustawa określa m.in. wymogi wobec żywności i jej znakowania, stosowanie substancji dodatkowych, aromatów i rozpuszczalników, wprowadzanie żywności i jej opakowań do obrotu, wymagania wobec jej producentów, zasady kontroli, a także kary za brak przestrzegania prawa żywnościowego. Ustawa nie obejmuje jednak m.in. środków spożywczych produkowanych, przetwarzanych i przechowywanych w gospodarstwach domowych na ich potrzeby własne.
Konsument pod ochronąNowe przepisy zawierają kilka nowości, które...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta