Piernik świąteczny
Piernik świąteczny Przynajmniej raz w roku piekę to ciasto, właśnie na święta Bożego Narodzenia. Przyznaję, że jest dość pracochłonne, ale smakuje wybornie.
Składniki: - 75 dag mąki, - 35 dag cukru, - 35 dag miodu prawdziwego, - 15 dag masła, - 1,5 dag sody, - szklanka mleka, - 6 jaj, - 150 ml porteru, - cynamon, goździki, gałka muszkatołowa (mielona), płatki migdałowe, orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa.
Sposób przyrządzania: Mąkę przesiać przez sito, dodać sodę, roztarte w moździerzu przyprawy i wlać gorący miód. Utrzeć żółtka z cukrem i połączyć z mąką. Następnie dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło (można też dodać2 łyżki oleju, aby ciasto było bardziej mokre) i bakalie (wcześniej namoczone w ciepłym mleku). Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec około godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.
Smacznego!
Katarzyna Piecyk