Jak zostać dobrym szefem kuchni
Polskie programy szkolne obejmują raczej kuchnię szpitalną lub inne formy żywienia zbiorowego. - Szkoła uczy tradycyjnych metod gotowania i pieczenia - przyznaje Natalia Bielak‚ uczennica czwartej klasy Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego w Nowym Sączu. Ryszard Majewski‚ szef kuchni w warszawskiej restauracji Blue Cactus, z zawodu jest technikiem technologiem żywienia zbiorowego zamkniętego i otwartego. W latach siedemdziesiątych XX wieku w szkole gastronomicznej przy ul. Poznańskiej w Warszawie uczono go‚ jak zrobić śledzie i tatara. Niewiele się od tego czasu zmieniło. W szkołach pracują instruktorzy‚ a nie szefowie kuchni.
Towaroznawstwo a gotowanie sosu- Co robiłaś w szkole? - pyta Piotr Czyrny‚ współwłaściciel Esencji Smaku‚ małej restauracji na warszawskim Mokotowie‚ swoją pracownicę‚ która uczy się w trybie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta