Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jak zostać dobrym szefem kuchni

10 marca 2007 | Styl życia | MK
źródło: Nieznane

NAUKA GOTOWANIA Polskie szkoły kucharskie, czyli technologia żywienia i towaroznawstwo Jak zostać dobrym szefem kuchni W szkole gastronomicznej raczej trudno nauczyć się sztuki kreowania potraw. Dominują zajęcia dotyczące pierogów i pyz, śledzia i tatara

Polskie programy szkolne obejmują raczej kuchnię szpitalną lub inne formy żywienia zbiorowego. - Szkoła uczy tradycyjnych metod gotowania i pieczenia - przyznaje Natalia Bielak‚ uczennica czwartej klasy Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego w Nowym Sączu. Ryszard Majewski‚ szef kuchni w warszawskiej restauracji Blue Cactus, z zawodu jest technikiem technologiem żywienia zbiorowego zamkniętego i otwartego. W latach siedemdziesiątych XX wieku w szkole gastronomicznej przy ul. Poznańskiej w Warszawie uczono go‚ jak zrobić śledzie i tatara. Niewiele się od tego czasu zmieniło. W szkołach pracują instruktorzy‚ a nie szefowie kuchni.

Towaroznawstwo a gotowanie sosu

- Co robiłaś w szkole? - pyta Piotr Czyrny‚ współwłaściciel Esencji Smaku‚ małej restauracji na warszawskim Mokotowie‚ swoją pracownicę‚ która uczy się w trybie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4088

Spis treści

Ekonomia

Airbus po raz pierwszy ze stratą
Akcje drożeją, bo PlayStation 3 ma być tańsza
Atlanta nadal największa
Audytor zrewidowany
BOŚ ma poparcie państwa
Bułgaria udostępnia grunty
Będę lobbował za "Rzeczpospolitą"
Celesio spogląda na Wschód
Ceny jak szalone galopują w Zimbabwe
Ceny wieprzowiny poszły w górę
Cytat dnia
David Montgomery buduje prasowe imperium
Dolarówki z defektem
Emerytura dopiero od 67 lat
Giełdy
Glinik chce na giełdę
Hilton w Łodzi
InfoMonitor uratowany
Karkosik oferuje Lotosowi ropę
Koniec starań o niższy VAT na auta firmowe
Konkurencja wymusza spadek cen polis
Krezusi nad krezusami coraz bogatsi
LOT a niezależność gazet
Mniej stratne PKP
Najpierw wymienimy żarówki
Nerwowy koniec tygodnia
Noble Bank na parkiet w czerwcu
Nowy polski tartak Ikei
Odreagowanie po spadkach
Panamerykańska umowa o biopaliwach
Poszukiwania udziałowca dla PLL LOT
Rekordowa emisja paliwowego koncernu PKN Orlen
Rekordowy zysk EBOR
Rynek pracy w USA w lutym
SPÓŁKI GIEŁDOWE
Sikorsky rekrutuje
Spadki za sprawą zagranicznych inwestorów
Swissair: koniec procesu
Szef nadzoru bankowego do wymiany
Sześć firm oferuje rządowi skrzydła
Szybka kolej polsko-litewska
Są chętni na polski zamiennik morfiny
Telekomunikacja kolejowa pod kreską
Udany debiut spółki ES-System z Krakowa
Walory funduszu rosną na fali optymizmu inwestorów
Wartość metali rośnie, ale nie na długo
Wenezuela: inwestorzy w odwrocie
ZUS nie będzie monopolistą
Zawsze jestem gotów do rozmów z resortem skarbu
Zwolnienia tylko na biopaliwo krajowe
Zamów abonament