Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Szparagowe żniwa bez Polaków

07 maja 2007 | Ekonomia | PR

PRACA W Niemczech się nie opłaca Szparagowe żniwa bez Polaków Każdej wiosny Niemcy oblegają kawiarnie i ogródki piwne, aby rozkoszować się białymi szparagami polanymi masłem albo sosem holenderskim. I co roku tysiące Polaków przekraczają granicę, by wycinać te pędy i zarobić na tym, czym gardzą bezrobotni Niemcy. Tak było dotąd - stwierdza Deborah Cole z AFP w reportażu z Beelitz.

Niemcy nie zmienili zdania o tych grubych łodygach szparagów, które pochłaniają co roku ze smakiem. Każdy Niemiec zjada ich przeciętnie co sezon ponad kilogram, o 20 proc. więcej niż dekadę temu. To najwyższy wskaźnik na świecie.

To raczej Polacy nawalili, bo woleli bardziej zielone pastwiska brytyjskie, skandynawskie i krajów Beneluksu, gdzie mogą swobodnie pracować i więcej zarobić...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4148

Spis treści
Zamów abonament