Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wino dojrzałe w kipieli

12 czerwca 2007 | Nauka i Technika | NA KU
źródło: Nieznane

WINIARSTWO Wino dojrzałe w kipieli Aby przynieść wino do kolacji, trzeba się przebrać w strój płetwonurka. Tak przynajmniej uważają winiarze francuscy, którzy część trunku z własnych winnic przechowują... pod wodą.

Winiarze z zatoki Saint Malo postanowili sprawdzić, jak proces dojrzewania wina przebiega w morzu. W ubiegłym roku 10 metrów pod wodą umieścili 600 butelek trunku. Po roku wydobyli trzy butelki białego i trzy czerwonego Anjou Vilage de Brissac-Quincé i przeprowadzili pierwszą degustację dojrzałego w tych warunkach wina. Eksperci orzekli, że pod wodą wino dojrzewa wolniej i jest lepsze niż z piwnicy.

Wpływ na to ma stabilna temperatura od 9 do 12 stopni i prądy morskie związane z odpływami i przypływami. "Masowały" butelki dwa razy dziennie. Ważny jest także fakt, że pod wodę nie dociera promieniowanie UV.

kru, afp
Brak okładki

Wydanie: 4178

Spis treści
Zamów abonament