Młode wino w starym Wiedniu
Młode wino w starym Wiedniu
Sosnowe gałązki zawieszone nad wejściami do restauracji świadczą o tym, że w Wiedniu rozpoczął się jesienny wyszynk młodego wina, zwanego heuriger. Wyszynk ten odbywa się w ponad 180 lokalach, znajdujących się na ogół na obrzeżach miasta, w pobliżu winnic, np. na Grinzingu. Smaczne młode wino, sprzedawane po promocyjnych cenach, serwowane jest często z wodą sodową. Do wina podaje się dania ciepłe lub zimne, słodkie i pikantne. Można posilić się zapiekanką makaranową, pieczenią wieprzową czy pikantnym twarogiem. Podaje się też torciki od Pichingera -- wiedeńską specjalność z wafli przekładanych czekoladą. W wielu restauracjach degustacji win towarzyszą koncerty kapel ludowych z różnych regionów Austrii. Posiadacze specjalnych kart turystycznych, Wien-Karte, uprawniających do zniżek w muzeach, w czasie jesiennej promocji wina otrzymują za darmo dzbanuszki pełne heurigera.
K. P.