Nowość: wołowina kulinarna
Secesja w bydle
Nowość: wołowina kulinarna
W polskim rolnictwie i na polskich stołach rozpoczyna się nowy rozdział: woborach, obok bydła mlecznego, zaczęło się pojawiać bydło mięsne, a w niektórych miejscowościach, np. w Olsztynie, można już kupić tzw. wołowinę kulinarną, nieco droższą od wołowiny tradycyjnej, za to bez porównania lepszą. Do tej pory mięso wołowe było w Polsce produkowane przy okazji produkcji mleka i było produktem nieledwie odpadowym. Prawdę mówiąc, częściowo zasługiwało na tę nazwę, jako że ponad połowa mięsa wołowego pochodziła ze starych, wybrakowanych krów. W przemyśle mięsnym dla polskiej wołowiny zarezerwowany był przymiotnik: przetwórcza. Takie były następstwa wielokierunkowego użytkowania bydła, które nie najbogatszemu polskiemu społeczeństwu miało zapewnić jednocześnie i mleko, i mięso.
W krajach rozwiniętych już od wielu lat nie powierza się bydłu obu tych zadań naraz. Do produkcji mleka służy bydło mleczne, do produkcji mięsa -- bydło mięsne. Wołowina z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta