Szczepionki na drzewach
Szczepionki na drzewach
Uczeni prowadzą zaawansowane badania nad szczepionkami nowej generacji, uzyskiwanymi z roślin, których wartość rynkowa oceniana jest na co najmniej 5 mld USD. Nowa technika szczepień ma polegać na spożywaniu specjalnie spreparowanych warzyw i owoców, które mają wbudowane białko, wywołujące odporność organizmu przeciwko chorobom zakaźnym. Biolodzy molekularni jedynie wprowadzają do genomu rośliny potrzebny gen. Uruchamia on procesy, dzięki którym produkcja białka jest nawet 10-krotnie większa niż w przypadku tradycyjnych metod wytwarzania preparatów ochronnych. Nie ma pewności, jak przyjmą się nowe szczepionki, które są tanie w produkcji i wyjątkowo bezpieczne w użyciu, dlatego byłyby szczególnie przydatne w krajach rozwijających się. Ian Cubitt z Axis Genetics twierdzi, że nowego typu preparaty mogą opanować 10 proc. rynku farmaceutycznego.
Z. W.