Żywność bezpieczna dla zdrowia
Reklamacja -- bronią klienta
Żywność bezpieczna dla zdrowia
Ze względu na złą jakość zakwestionowano w ubiegłym roku prawie połowę przebadanej żywności. Najwięcej zastrzeżeń mieli inspektorzy Państwowej Inspekcji Handlowej do produktów zbożowych, garmażeryjnych i rybnych. Nie odpowiadała normom co druga badana partia przetworów owocowo-warzywnych (nadmierna zawartość fosforanów i azotanów oraz konserwantów) i co trzecia -- mięsa i przetworów mlecznych. W produktach mięsnych było za dużo polifosforanów, azotynów, tłuszczów, soli. W wyrobach mleczarskich ujawniono przekraczającą normę obecność mikroorganizmów, substancji chemicznych, wody. Według Państwowej Inspekcji Sanitarnej 13 proc. oferowanej na rynku żywności wręcz szkodzi zdrowiu. Opinię taką sformułowano po przebadaniu 500 tys. próbek produktów spożywczych.
Te niepokojące dane, wynikające ze sprawozdań wymienionych już oraz innych, wyspecjalizowanych instytucji kontrolujących rynek żywności,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta