Rozporządzenie ministra zdrowia i opieki społecznej z 22 maja 1996 r. w sprawie ogólnych wymagań sanitarnych przy przewozie środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych
Rozporządzenie ministra zdrowia i opieki społecznej z 22 maja 1996 r. w sprawie ogólnych wymagań sanitarnych przy przewozie środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych
Na podstawie art. 21 ust. 2 ustawy z 25 listopada 1970 r. owarunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. nr 29, poz. 245 i z 1971 r. nr 12, poz. 115, z 1985 r. nr 12, poz. 49, z 1989 r. nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. nr 33, poz. 144 i nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. Środki spożywcze, używki i substancje dodatkowe dozwolone, zwane dalej "środkami spożywczymi", mogą być przewożone tylko w taki sposób, aby nie została naruszona jakość zdrowotna tych środków oraz cechy organoleptyczne określone w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia lub ustalone zgodnie ztymi przepisami w decyzjach administracyjnych bądź w normach wprowadzonych do obowiązkowego stosowania w trybie przepisów ustawy onormalizacji.
2. Urządzenia chłodnicze oraz inna aparatura i sprzęt stanowiące wyposażenie środka transportu do przewozu środków spożywczych powinny być sprawne i zapewniać właściwą jakość zdrowotną przewożonego środka spożywczego.
§ 2. 1. Środki spożywcze mogą być przewożone środkami transportu przeznaczonymi wyłącznie do tego celu.
2. W razie braku środka transportu, októrym mowa w ust....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta