Wojna tłuszczowa
Spór między margaryną i masłem przesłonił w Polsce promowanie diety najbardziej korzystnej dla zdrowia
Wojna tłuszczowa
Mamy kolejną wojnę. Tym razem wprzemyśle tłuszczowym, atakże w mediach, które dały się wciągnąć w grę między konkurencyjnymi producentami. Spór dotyczy tego, co należy jeść (czytaj -- kupować) : masło czy margarynę. Co bardziej służy zdrowiu? Większość osób ma całkowity mętlik w głowie. Zupełnie pogubiły się panie domu. Najpierw wmawiano im, że margaryna, zawierająca wyłącznie tłuszcze roślinne, jest korzystniejsza dla zdrowia. Teraz masło podniosło głowę, że margaryny to głównie chemikalia i nie ma to jak polska krasula. O co w tym wszystkich chodzi? Jedno nie ulega wątpliwości: z pewnością bardziej o naszą kieszeń niż o zdrowie.
Pisaliśmy wielokrotnie, że bardziej korzystne są tłuszcze pochodzenia roślinnego, które m. in. zmniejszają ryzyko zawałów serca. Zawsze powoływaliśmy się na opinie specjalistów. A ich poglądy na ten temat nie zmieniły się. Zgodnie z tzw. Polskim Consensusem Tłuszczowym, będącym wspólnym stanowiskiem lekarzy, dietetyków i wielu innych specjalistów, "w polskiej diecie należy obniżyć spożycie tłuszczów ogółem poniżej 30 proc. dziennego zapotrzebowania na energię, jednocześnie zmieniając ich strukturę poprzez zwiększenie udziału tłuszczów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta