Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Genetycy doszli do deseru

28 grudnia 2010 | Nauka | Piotr Kościelniak
źródło: EAST NEWS

Słodsze owoce i bardziej aromatyczna czekolada. Wszystko dzięki analizie DNA – obiecują badacze

Międzynarodowy zespół naukowy rozszyfrował sekwencje genetyczne dwóch roślin ważnych dla każdego wielbiciela słodyczy. Pierwszą jest kakaowiec właściwy, z którego nasion wytwarza się kakao i czekoladę. Drugą – niepozorne poziomki, blisko spokrewnione z truskawkami i innymi słodkimi owocami.

Dlaczego zajmowano się akurat tymi gatunkami? Stosunkowo łatwo wiedzę o ich DNA przełożyć na korzyści praktyczne. Będzie można uprawiać odmiany bardziej odporne na szkodniki i wymagające mniej nawozów. Ale przede wszystkim – bardziej pachnące i smaczniejsze.

Tam, gdzie rosną poziomki

To szczególnie ważne w przypadku badanych przez naukowców z zespołu Kevina Folty’ego (Uniwersytet Florydy) poziomek (Fragaria vesca). Choć same poziomki są dziś rzadziej spotykane na stołach, wywodzące się od nich truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców naszej strefy klimatycznej. To m.in. dlatego...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8813

Spis treści
Zamów abonament