Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Chołodziec z chrzanem

27 sierpnia 1994 | Plus Minus | WW

Co jadano w Soplicowie, co na Żoliborzu

Chołodziec z chrzanem

Wiktor Woroszylski

W serii Biblioteka romantyczna, redagowanej przez prof. Marię Janion ukazała się książka Izabeli Jarosińskiej "Kuchnia polska i romantyczna". Składa się z dwóch części: antologii w trzynastu rozdziałach i pięćdziesięciu sześciu fragmentach -- od Kitowicza do Konwickiego, oraz z części wszystkie te fragmenty komentującej.

Izabela Jarosińska zaprosiła czytelników do różnie zastawionych stołów, a zarazem powiodła w rozmaite czasy i strony, niekoniecznie ojczyste -- wszak tułactwo też należy do romantycznego polskiego losu. Zanurzenie się w tej książce sprawia rozkosz zmysłową, nie mówiąc o estetycznej, płynącej z samego brzmienia cytowanej prozy i poezji. Są tu teksty budzące natychmiastowy oddźwięk w każdym, nawet niezbyt wytrawnym uchu -- z "Pana Tadeusza", "Szczenięcych lat", "Kwiatów polskich" -- obok mniej znanych, a nie mniejszej urody, że dla przykładu wymienię "Turystów z bocianich gniazd" Czesława Straszewicza. A jakby dla wyrazistszego wycieniowania krwistego świata apetytów i zaspokojeń współistnieje z nim -- w książce jak w życiu -- obszar głodów, niezaspokojeń, dobrowolnych i przymusowych ascez, i drastyczniejszych jeszcze sytuacji, jak w "Wariacjach...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 255

Spis treści

Raporty

Zamów abonament