Chołodziec z chrzanem
Co jadano w Soplicowie, co na Żoliborzu
Chołodziec z chrzanem
Wiktor Woroszylski
W serii Biblioteka romantyczna, redagowanej przez prof. Marię Janion ukazała się książka Izabeli Jarosińskiej "Kuchnia polska i romantyczna". Składa się z dwóch części: antologii w trzynastu rozdziałach i pięćdziesięciu sześciu fragmentach -- od Kitowicza do Konwickiego, oraz z części wszystkie te fragmenty komentującej.
Izabela Jarosińska zaprosiła czytelników do różnie zastawionych stołów, a zarazem powiodła w rozmaite czasy i strony, niekoniecznie ojczyste -- wszak tułactwo też należy do romantycznego polskiego losu. Zanurzenie się w tej książce sprawia rozkosz zmysłową, nie mówiąc o estetycznej, płynącej z samego brzmienia cytowanej prozy i poezji. Są tu teksty budzące natychmiastowy oddźwięk w każdym, nawet niezbyt wytrawnym uchu -- z "Pana Tadeusza", "Szczenięcych lat", "Kwiatów polskich" -- obok mniej znanych, a nie mniejszej urody, że dla przykładu wymienię "Turystów z bocianich gniazd" Czesława Straszewicza. A jakby dla wyrazistszego wycieniowania krwistego świata apetytów i zaspokojeń współistnieje z nim -- w książce jak w życiu -- obszar głodów, niezaspokojeń, dobrowolnych i przymusowych ascez, i drastyczniejszych jeszcze sytuacji, jak w "Wariacjach...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta