Niekaralni sprzedawcy piwa
Norwegia: jak władze utrudniają wyszynk
Niekaralni sprzedawcy piwa
Podawanie piwa norweskim bywalcom restauracji już wkrótce stanie się sprawą wagi państwowej. W myśl opublikowanego przez media projektu nowej ustawy, regulującej zasady wyszynku trunków, właściciele oraz personel restauracji, barów i kawiarni muszą legitymować się świadectwem niekaralności. Bez dopełnienia tego obowiązku nie będzie można uzyskać zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych.
Sama konsumpcja alkoholu traktowana jest w Norwegii jako coś na pograniczu przestępstwa. Ta godna najsurowszego potępienia działalność obywateli nie może być pozostawiona bez kontroli władz,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta