Wzrost cen cukru to efekt paniki?
Takie są wstępne wnioski z badań UOKiK, który wkrótce ogłosi także wyniki innych przeprowadzonych analiz
Z danych Ministerstwa Rolnictwa wynika, że w marcu średnia cena tony cukru w Polsce wynosiła niemal 4 tys. zł i była o 99,5 proc. wyższa niż jeszcze w lipcu 2010 r. Klienci w panice wykupywali go ze sklepów, które wprowadziły ograniczenia w liczbie kilogramów, którą mogła kupić jedna osoba. Dlatego Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów postanowił sprawdzić, co spowodowało tak szybki wzrost cen.
– Sprawdzamy, czy nie doszło do porozumienia cenowego. Nasze doświadczenia pokazują, że rynek spożywczy nie należy, tak jak na przykład materiałów budowlanych, do mocno zainfekowanych kartelami – mówi „Rz" Małgorzata Krasnodębska-Tomkiel, prezes UOKiK. – Wstępnie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta