Szybki koniec tłustych świń
Po wejściu Polski do UE
Szybki koniec tłustych świń
W półtuszy statystycznego tucznika w Danii jest 59 proc. mięsa, podczas gdy w półtuszy przeciętnego tucznika w Polsce jest go zaledwie 45 proc. Różnice te wynikają głównie z tego, że w Danii cena skupu żywca wieprzowego od wielu lat zależy od stopnia mięsności świń, gdy w Polsce do niedawna zależała tylko od tego, ile świnia waży.
W większości zakładów mięsnych nadal cena zależy w pierwszym rzędzie od wagi tucznika. Poza tym także od tego, w jakiej był on klasie (tuczniki o masie poubojowej wyższej od 89, 5 kg zalicza się...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta