Polskie jasne pełne na niemieckim chmielu
Krajowa produkcja surowca jest na skraju zapaści – alarmują rolnicy. Browary zapewniają, że będą kupować więcej od rodzimych dostawców
– W tym roku produkcja chmielu może sięgnąć 1,2 tys. ton. Tak źle jeszcze nie było. To nie tylko znacznie mniej niż w latach rozkwitu branży, ale nawet niż w ubiegłym roku – alarmuje w rozmowie z „Rz" Jan Madej, prezes Polskiego Związku Producentów Chmielu (PZPC).
W 2011 r. polscy rolnicy wytworzyli ok. 2,4 tys. ton chmielu – podaje resort rolnictwa. Według danych PZPC jeszcze w 2008 r. jego produkcja wynosiła 3,7 tys. ton.
Chmielarze za swoje kłopoty winią dużych producentów piwa. – Polski chmiel kupują głównie małe i średnie browary, ale one mają zaledwie kilka procent udziałów w rynku – mówi Madej....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta