Żywność z Polski potrzebuje strategii
Branża spożywcza chce przygotować plan rozwoju naszego przemysłu żywnościowego. Powinien powstać w ciągu najbliższego roku.
– Fala czarnego PR, która ostatnio uderzyła w polską żywność w Czechach i na Słowacji, ujawniła słabe punkty naszego podejścia do branży spożywczej – mówi „Rz" Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ). – Jej znaczenie dla gospodarki jest zbyt duże, abyśmy mogli pozwolić sobie dłużej na tylko doraźne działania – dodaje.
Dlatego przedstawiciele branży spożywczej chcą jak najszybciej stworzyć strategię rozwoju polskiego sektora żywnościowego. – Powinna powstać w ciągu najbliższego roku, a udział w jej przygotowaniu powinny wziąć ministerstwa Rolnictwa i Gospodarki – uważa Andrzej Gantner.
Rolnicy też ważni
– Lepiej późno niż w wcale – komentuje prof. Andrzej Kowalski, szef Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. – Musi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta