Smaczny temat
Restauracje, konkursy kulinarne, blogi, książki... Jedzenie to nowy rodzaj rozrywki, sposób spędzania czasu. Oderwało się od swej pierwotnej funkcji zaspokajania głodu. To fenomen ostatnich 10 lat.
Przystawka – śledź Bismarck, rabarbar confit z jałowcem, danie główne – policzki cielęce w czerwonym winie, emulsja z niedźwiedziego czosnku i zielonych migdałów, deser: krem z orzechów laskowych i listki werbeny cytrynowej. Oto mój dzisiejszy obiad.
Żartowałam oczywiście. To menu z restauracji Amaro, laureatki jedynej w Polsce gwiazdki Michelin przyznawanej przez słynny przewodnik kulinarny. Jego twórcą jest Wojciech Modest Amaro, nasz rodzimy, rosnący w sławę talent kulinarny, autor książki „Natura kuchni polskiej". U mnie w domu, podobnie jak u większości moich rodaków, będzie pomidorowa i kurczak. Obiad niewyszukany i szybki do zrobienia, lubiany przez dzieci – podstawowe kryteria codziennego żywienia rodziny.
Za to wodze fantazji popuścić będziemy mogli, czytając niezliczone książki kucharskie, oglądając konkursy kulinarne i programy o gotowaniu. W konwersacjach ze znajomymi lub leżąc na kanapie i oglądając show Makłowicza, Okrasy, Marthy Stuart, Jamiego Olivera rozmarzymy się, co też byśmy mogli ugotować i zjeść.
Oto fenomen ostatnich 10 lat – jedzenie, nowy rodzaj rozrywki, sposób spędzania czasu. Oderwało się od swej pierwotnej funkcji – zaspokajania głodu i poszybowało w rejony fantastyki.
W PRL nie było specjalnie o czym gadać. Każdy obiad był rodzajem wygranej bitwy z zaopatrzeniem: wymieniano wiadomości o tym, gdzie udało się zdobyć...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta