Tradycyjne specjały podbijają Podkarpacie
Rolnicy wytwarzający ekologiczne produkty zrzeszają się w klastry, by rozszerzyć działalność i zdobyć uznanie turystów.
Szacuje się, że co roku Włosi na turystyce kulinarnej zarabiają 2.5 mld euro rocznie. Kraj ten przyciąga ok. 8 mln turystów spragnionych dobrego jedzenia i wina. Czy w Polsce coś takiego jest możliwe? – Chociaż Podkarpaciu jeszcze daleko np. do Toskanii, to uważam, że region ten ma spory potencjał. Myślę, że jeśli włożymy trochę pracy, to przy naszej wyjątkowej kuchni regionalnej, jesteśmy w stanie konkurować z tradycyjnymi obszarami kulinarnymi w Europie – mówi Jarosław Reczek z podkarpackiego Urzędu Marszałkowskiego.
Dlatego też województwo podkarpackie za jedną ze swoich czołowych tzw. inteligentnych specjalizacji (projekty, które się w nią wpisują, mają pierwszeństwo przy finansowaniu ze środków unijnych) przyjęło „jakość życia", czyli m.in. działania nastawione na produkcję zdrowej, ekologicznej żywności oraz na produkty regionalne i tradycyjne.
W grupie siła
W te działania doskonale wpisuje się szlak kulinarny „Podkarpackie smaki", który...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta