Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tradycyjne specjały podbijają Podkarpacie

18 lipca 2016 | Życie Rzeszowa i Podkarpacia | Joanna Ćwiek
źródło: Tadeusz Poźniak

Rolnicy wytwarzający ekologiczne produkty zrzeszają się w klastry, by rozszerzyć działalność i zdobyć uznanie turystów.

Szacuje się, że co roku Włosi na turystyce kulinarnej zarabiają 2.5 mld euro rocznie. Kraj ten przyciąga ok. 8 mln turystów spragnionych dobrego jedzenia i wina. Czy w Polsce coś takiego jest możliwe? – Chociaż Podkarpaciu jeszcze daleko np. do Toskanii, to uważam, że region ten ma spory potencjał. Myślę, że jeśli włożymy trochę pracy, to przy naszej wyjątkowej kuchni regionalnej, jesteśmy w stanie konkurować z tradycyjnymi obszarami kulinarnymi w Europie – mówi Jarosław Reczek z podkarpackiego Urzędu Marszałkowskiego.

Dlatego też województwo podkarpackie za jedną ze swoich czołowych tzw. inteligentnych specjalizacji (projekty, które się w nią wpisują, mają pierwszeństwo przy finansowaniu ze środków unijnych) przyjęło „jakość życia", czyli m.in. działania nastawione na produkcję zdrowej, ekologicznej żywności oraz na produkty regionalne i tradycyjne.

W grupie siła

W te działania doskonale wpisuje się szlak kulinarny „Podkarpackie smaki", który...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10499

Wydanie: 10499

Spis treści
Zamów abonament