Złociste dzieje browarów
Jeszcze dziesięć lat temu w polskich pubach i restauracjach królowały niemal identyczne piwa dostarczane przez wielkie koncerny. Później wybuchła piwna rewolucja. Na rynku zaroiło się od nowych browarów i oryginalnych trunków. Ich picie stało się modne. Dziś każdy piwosz musi znać co najmniej kilkanaście stylów piwa, wiedzieć, w jakiej temperaturze serwuje się je i w jakim szkle. „Polskie piwo. Biografia. Historia lekko podchmielona" Marcina Jakuba Szymańskiego to doskonała okazja, by poznać historię naszych browarów, która jest nieco dłuższa niż ostatnich kilkanaście lat.
Szymański sięga daleko, bo do Sumerów i starożytnego Egiptu. Szybko jednak przenosi się do naszego kraju i to jemu poświęca ponad 300 stron swojej książki. Starannie opisuje stare, średniowieczne browary i preferencje ówczesnych piwoszy, zmiany następujące w oświeceniu, a także XIX...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta