Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Piewcy rozkoszy podniebienia

13 listopada 2021 | Plus Minus | Michał Dobrołowicz
– Polska kultura sprzyja grupom typu foodies. Klasyczna polska impreza rodzinna odbywa się przy suto zastawionym stole – zauważa Agnieszka Kuś
źródło: archiwum prywatne
– Polska kultura sprzyja grupom typu foodies. Klasyczna polska impreza rodzinna odbywa się przy suto zastawionym stole – zauważa Agnieszka Kuś
Aleksandra Gąsowska: – Od męża wolę dostać bottargę zamiast czekoladek
źródło: archiwum prywatne
Aleksandra Gąsowska: – Od męża wolę dostać bottargę zamiast czekoladek

Najważniejsze w czasie spotkań foodies jest jedzenie. Stanowi źródło radości, zadowolenia, realizuje hedonistyczno-estetyczne potrzeby. A przy okazji ułatwia kontakt z innymi ludźmi.

Środek tygodnia, dochodzi południe. Paweł wyjmuje telefon i przegląda na portalach społecznościowych aktualizowaną o tej porze ofertę lunchowo-obiadową restauracji w okolicy. Zazwyczaj to kilka lokali, czasami kilkanaście. Porównuje ich propozycje, przypomina sobie, co już zna, zastanawia się, co go zaintrygowało i podejmuje decyzję. To dla niego czas przerwy od pracy, kilka chwil tylko dla siebie. Przez moment rozważa, czy podjął najlepszą decyzję: czy cena jest adekwatna do tego, co go czeka, czy jego wybór nie powtarza się z tym, co jadł w ostatnim tygodniu. Chce, może trochę atawistycznie, upolować najlepszą okazję. By mieć pewność, że to optymalny wybór, przegląda galerię w swoim telefonie. Kulinaria to jeden z głównych tematów jego zdjęć.

Proszę państwa, przedstawiam wam foodie. To człowiek, o którym mówi się, że smakuje kolejne potrawy po to, by lepiej smakować życie. Je nie tylko po to, by przetrwać. Swoim śniadaniom, obiadom i kolacjom, a nawet przekąskom przypisuje dodatkowe znaczenia. Foodie postrzegany jest jako koneser zdrowego jedzenia. Po posiłki sięga w sposób przemyślany i zaplanowany, by to, co je, wpływało na jego emocje. Jest w tym wszystkim racjonalny i uporządkowany. Wie, co lubi bardziej, a co mniej. I bywa wybredny. – Od męża wolę dostać bottargę zamiast czekoladek – przyznaje Aleksandra Gąsowska, foodie, autorka bloga kulinarnego Cytryna&Co....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12115

Wydanie: 12115

Zamów abonament