Zerowy VAT łagodzi
Początek roku nie przyniósł wyhamowania cen żywności. Nadal rosną, niekiedy w ciągu zaledwie tygodnia, w tempie dwucyfrowym. W pierwszym tygodniu tego roku liderem była mąka, której ceny w hurcie podskoczyły nawet o przeszło 20 proc. Wciąż drożeje olej rzepakowy, a do tego mięso drobiowe czy warzywa.
– Rzeczywiście, początek nowego roku nie przyniósł raczej ulgi, jeśli chodzi o ceny produktów rolno-spożywczych. Cały czas dużą rolę odgrywają czynniki podażowe i kosztowe – mówi Paweł Kowalski, ekspert Banku Pekao.
– Czasowe wprowadzenie zerowej stawki VAT na większość produktów żywnościowych postrzegamy jako czynnik łagodzący dynamikę zmiany cen, natomiast nie doprowadzi to do zatrzymania czy wycofania podwyżek. Można się spodziewać, że przynajmniej pierwsza połowa 2022 r. będzie stać pod znakiem rosnących cen żywności – ocenia Grzegorz Kozieja, ekspert banku BNP Paribas. —psk