Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Kariera wegeBurgera

25 czerwca 2022 | Plus Minus | Piotr Mazurkiewicz
Szparagi kupowane w Wielkiej Brytanii mają najwyższy ślad węglowy ze wszystkich dostępnych tam warzyw. Na każdy ich kilogram przypada 5,3 kg dwutlenku węgla, głównie dlatego, że znaczna ich część jest importowana drogą lotniczą z Peru. Ale to i tak wciąż mniej niż ślad mięsa. W przypadku drobiu, bardziej przyjaznego środowisku niż wołowina i wieprzowina, to 12,3 kg CO2 na jeden kilogram
autor zdjęcia: Steve Russell/Toronto Star Getty Images
źródło: Nieznane
Szparagi kupowane w Wielkiej Brytanii mają najwyższy ślad węglowy ze wszystkich dostępnych tam warzyw. Na każdy ich kilogram przypada 5,3 kg dwutlenku węgla, głównie dlatego, że znaczna ich część jest importowana drogą lotniczą z Peru. Ale to i tak wciąż mniej niż ślad mięsa. W przypadku drobiu, bardziej przyjaznego środowisku niż wołowina i wieprzowina, to 12,3 kg CO2 na jeden kilogram

Zamiłowanie do konsumpcji mięsa i związana z nim hodowla zwierząt stanowią istotne źródło emisji gazów cieplarnianych. Rozwiązaniem mogą być roślinne zamienniki produktów zwierzęcych o podobnych walorach smakowych. Nie są one jednak tak zdrowe i ekologiczne, jak może się wydawać.

Weganom zazwyczaj smaku mięsa nie brakuje, wszelkie zamienniki są stworzone z myślą o osobach, które mięso nadal jedzą lub kiedyś na pewno je lubiły po to, aby poczuły się lepiej – mówi kąśliwie Agnieszka, weganka od lat, która niespecjalnie jest zainteresowana burgerami z soi, grochu czy bobu. Zazwyczaj występują one w połączeniu z różnymi kaszami. Mięso imitują też różne roślinne granulaty, często na bazie pszenicy, o smaku wołowiny, kurczaka czy nawet ryb. Ceny tego typu produktów stale spadają, ale wciąż są wyższe niż ich tradycyjnych odpowiedników. Zwłaszcza zamienniki mięsa potrafią słono kosztować, ale czasami oferują taką jakość, że nawet zdeklarowany mięsożerca może nie zauważyć, iż je wyłącznie rośliny.

– Roślinne alternatywy są jednak wygodną i łatwą do wdrożenia opcją dla osób, które całe swoje życie opierały na produktach odzwierzęcych. Z jednej strony stanowią alternatywę 1:1 dla tradycyjnego mięsa, mleka itp., a z drugiej strony przyciągają liczne grono osób do diety fleksitariańskiej, roślinnej – mówi Marcin Tischner, ekspert ProVeg Polska. – Jest to dobre rozwiązanie dla osób zaczynających swoją przygodę z bardziej roślinną dietą, bo nie muszą rezygnować w kuchni z ulubionych smaków, zapachów i dotychczasowych przyzwyczajeń.

A Polacy coraz chętniej takie produkty kupują. Jak wynika z ostatnich danych firmy GfK...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12301

Wydanie: 12301

Zamów abonament