Żywność w Polsce nie tanieje
Co prawda indeks cen produktów rolnych FAO spada, ale dla konsumentów nad Wisłą nie ma to większego znaczenia. Ceny rosną bowiem z wielu innych powodów. Do tego w lipcu skoczyły nawet mocniej niż miesiąc wcześniej.
Agenda ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa podaje, że czwarty miesiąc spadają ceny żywności na świecie. Do indeksu FAO wliczane są ceny nabiału, zbóż, mięsa, olejów roślinnych i cukru. W lipcu wyniósł 140,9 pkt i spadł w porównaniu z czerwcem o 13,3 pkt. Spadek ten napędzały przede wszystkim ceny olejów i zbóż.
W Polsce jednak ceny w sklepach rosną, co więcej, wstępne dane z comiesięcznego badania UCE Research i Wyższych Szkół Bankowych pokazują, że w lipcu wzrosły mocniej niż w czerwcu, kiedy to w ujęciu rocznym zanotowano 18-proc. skok.
Oleje dalej drożeją
Dane z analizy ponad 30 tys. cen w polskich sklepach pokazują, że wciąż najmocniej drożeją tłuszcze, zaś indeks FAO spada właśnie głównie z powodu cen olejów. Z punktu widzenia...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta