Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czulent, chałka i kieszenie Hamana

27 sierpnia 2022 | Plus Minus | Monika Kuc
autor zdjęcia: MACIEK JAZWIECKI
źródło: Rzeczpospolita

Wystawa o żydowskiej kuchni w Muzeum POLIN to nie tylko zaproszenie do odkrywania bogactwa jej smaków, ale wielowątkowa opowieść o żydowskiej kulturze, historii, zwyczajach.

Takiej ekspozycji, jak „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”, jeszcze nie było. Można odbierać ją na wielu poziomach. Po pierwsze, poznać jej tajniki i przepisy. Bo czy wiecie państwo, czym np. jest legendarny czulent i jak go przygotować? Czulent to potrawa zwyczajowo szykowana w piątek przed szabatem z koszernej wołowiny, fasoli, ziemniaków, kaszy jęczmiennej, cebuli, czosnku. Jej tradycje mają długą historię. Na nagraniu wideo Michael Wex, autor książek o języku jidysz i kulturze kulinarnej, zdradza, że najwcześniejszy opis czulentu pochodzi z książki z 1260 r. A przy okazji mówi, że każda żydowska społeczność ma swoją jego wersję.

Wystawa udostępnia przepisy także na inne tradycyjne potrawy oraz prezentuje książki kulinarne....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12354

Wydanie: 12354

Zamów abonament