Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Oszczędzanie dławi restauracje

14 grudnia 2023 | Pierwsza strona | Piotr Mazurkiewicz

W tym roku zniknęło już 2 tys. lokali gastronomicznych. Od 2019 r. zmniejszyła się zaś aż o 20 tys.

Oznacza to, że z rynku wypadła w tym czasie co czwarta placówka gastronomiczna – wynika z danych z najnowszego raportu Consumer Panel Services GfK na temat polskiego rynku gastronomicznego, które „Rzeczpospolita” poznała jako pierwsza.

– Rok 2023 to kolejne niezwykle ciężkie 12 miesięcy dla branży gastronomicznej. Presja cenowa z jednej strony dotykała konsumentów, z drugiej strony nie ułatwiała prowadzenia biznesu w obliczu rosnących kosztów – mówi Szymon Mordasiewicz, dyrektor zarządzający w Consumer Panel Services GfK. Jego zdaniem w dobie wysokiej inflacji Polacy szukają też oszczędności i ofiarą tego padła głównie gastronomia.

– Ratunkiem dla sektora jest wprowadzenie jednolitej stawki 5 proc. VAT – mówi Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Mimo trudności wciąż wiele restauracji się otwiera, zarówno w segmencie premium, jak i tańszych lokali typu fast food.

Wydanie: 12749

Wydanie: 12749

Spis treści
Zamów abonament