„Bez cukru”– kiedy oświadczenia żywieniowe naruszają prawo?
Na etykietach produktów pojawiają się oznaczenia: „bez cukru”, „wysoka zawartość białka”. Choć brzmią jak chwyt marketingowy, stanowią oświadczenia żywieniowe, które muszą być zgodne z prawem unijnym.
Co kryje się za sformułowaniami „bez cukru”, „wysoka zawartość białka”? Kiedy można je stosować?
1. Czym są oświadczenia żywieniowe?
Oświadczenia żywieniowe to treści dobrowolnie zamieszczane na etykietach, w prezentacji i reklamie żywności, które odnoszą się do szczególnych właściwości tych produktów. Zostały zdefiniowane w Rozporządzeniu (WE) nr 1924/2006 PE Europejskiego i Rady z 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych („Rozporządzenie”) – patrz ramka.
Do oświadczeń, o których mowa w lit. a) definicji, zaliczają się m.in. sformułowania takie jak „nie ma wartości energetycznej” (częściej „zero kalorii”) czy „zmniejszona wartość energetyczna”. Równie często – a może nawet częściej – spotykamy jednak oświadczenia podkreślające szczególne cechy produktu związane z obecnością lub brakiem konkretnych składników odżywczych. To właśnie do tej kategorii należą oświadczenia dot. zawartości cukru i białka, takie jak „bez cukru”, „bez dodatku cukrów” czy „wysoka zawartość białka”.
2. Zasady stosowania oświadczeń żywieniowych
Stosowanie oświadczeń żywieniowych jest szczegółowo uregulowane i podlega ograniczeniom. Przedsiębiorcy mogą używać tylko tych oświadczeń, które zostały „zatwierdzone” przez unijnego prawodawcę i wpisane do Załącznika nr 1 do Rozporządzenia. Zawiera on również wyjaśnienia...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)