Dziczyzna nie tylko smaczna, ale także zdrowa
Dziczyzna jako żywność jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale też bezpieczna i zdrowa. Wspomaga odchudzanie, leczy niedokrwistość, działa antynowotworowo i doskonale nadaje się dla alergików.
Dziczyzna, niegdyś trudno osiągalna i trafiająca na stoły jedynie od święta, dziś jest już dostępna dla każdego. Można ją kupić choćby w marketach i sklepach ze zdrową żywnością, a także w punktach sprzedaży bezpośredniej prowadzonych przez koła łowieckie.
To dobra wiadomość z kilku powodów – zarówno zdrowotnych, jak i ekologicznych. Jak wskazuje bowiem Stefan Kozłowski w książce „Droga do ekorozwoju” – „dziczyzna to pożywienie «zrównoważone», łączące w sobie elementy zrównoważonego rozwoju: środowisko, społeczeństwo i ekonomię”. Z kolei „The Washington Post”, jeden z najbardziej opiniotwórczych dzienników w USA, określił dziczyznę mianem „najbardziej przyjaznej środowisku żywności na planecie”.
Bogate źródło składników odżywczych
Dziczyzna uchodzi również za zdrowszą od mięsa zwierząt hodowlanych. Powód? Dzikie zwierzęta nie są karmione przyspieszającą przyrost masy wysokobiałkową paszą i antybiotykami, co wpływa na jakość i wyjątkowe walory smakowe mięsa. Ich dieta składa się z naturalnego pokarmu, który same wybierają, m.in. orzechów, grzybów, jagód, ziół,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
