Rosły wolniej niż rok wcześniej
Rosły wolniej niż rok wcześniej
W grudniu i listopadzie wzrost cen żywności był - jak wynika za badania dekadowego - największy w ciągu minionego roku i ponaddwukrotnie przewyższał średnie tempo miesięczne. W ostatnich dniach grudnia konsumenci płacili za żywność o 2,0 proc. więcej niż miesiąc wcześniej. Wynikało to głównie z dalszych podwyżek cen artykułów w grupie "ziemniaki, warzywa, owoce i przetwory" (+7,4 proc.) oraz wzrostu cen masła (+5,6 proc.) oraz ryb i przetworów rybnych (+2,4 proc.). Bardziej niż w poprzednich sześciu miesiącach podrożał nabiał (+1,2 proc.). Mięso i przetwory mięsne były droższe o 0,4 proc.
Drożej w okresie świątecznym
Wśród towarów żywnościowych, które najbardziej liczą się w wydatkach gospodarstw domowych, najbardziej wzrosły w grudniu ceny warzyw i grzybów świeżych (+14,7 proc.). W mniejszym stopniu podrożały ziemniaki (+6,8 proc.) i świeże owoce krajowe (+5,7 proc.). Mniej niż przeciętnie żywność podrożały przetwory owocowe (+1,3 proc.) oraz warzywne oraz z grzybów (+0,4 proc.). Grudzień był natomiast miesiącem...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta