Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Biotechnologia groźna dla zdrowia?

10 sierpnia 1998 | Gazeta | ZW

Biotechnologia groźna dla zdrowia?

Zmienione genetycznie ziemniaki mogą osłabiać odporność organizmu. Po raz pierwszy sugerują to eksperymenty na szczurach przeprowadzone przez prof. Arpada Puztaia z Instytutu Rowetta w Aberdeen. Agencja Reuters pisze, że uczony przez 110 dni karmił je zmodyfikowanymi warzywami, zawierającymi gen przebiśniegu oraz jednego zgatunków fasoli, co odpowiada 10 latom podobnej diety uludzi. Efekt: gryzonie stały się mniej odporne na zakażenia. Doświadczenie to zpewnością na nowo zaogni dyskusję na temat bezpieczeństwa jedzenia zmienionej genetycznie żywności. Brytyjski naukowiec twierdzi, że niezbędne są dalsze obserwacje. Użyte w jego badaniach zmienione genetycznie ziemniaki nigdzie na świecie nie są przewidziane do

Brak okładki

Wydanie: 1461

Spis treści

Nieruchomości, budownictwo

Raporty

Zamów abonament