Pachnący świat przypraw
SZTUKA WYDAWANIA PIENIĘDZY
Pachnący świat przypraw
Zioła dodajemy stopniowo, niektóre z nich na początku przygotowywania potrawy, inne pod sam koniec, żeby tylkoaromat zdążył się rozwinąć. Najważniejsza zasada, to nie przedobrzyć.
DANUTA WALEWSKA
Przyprawy potrafią wydobyć smak z każdej niemal potrawy, poprawić go, uratować, ale czasami zupełnie zepsuć. Stosowane z umiarem czynią cuda. I na szczęście są już w kraju dostępne praktycznie bez żadnych ograniczeń. Nie są drogie, poza szafranem, który ma niebotyczne ceny i raczej daje kolor niż smak.
Przez wiele lat w przeciętnym polskim domu używało się kilku podstawowych przypraw: do wieprzowiny -- majeranku lub kminku, do dań z jabłkami -- cynamonu. W domowych słoikach stał jeszcze pieprz i papryka -- słodka lub ostra, taka jaką udało się kupić. Czasami dopadałam wanilię w laskach, którą potem zamykałam w pojemniku z cukrem. I to już praktycznie wszystko. Jeśli w przepisach zalecano melisę,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta