Szpikowa kość
Podróże kulinarne
Szpikowa kość
Od czasu do czasu przed ojcem stawiano na dużym talerzu kość szpikową. Nie pamiętam jego twarzy, ale widzę, jak delikatnie wydmuchuje szpik, soli obficie, nakłada na małe kromki chleba, a następnie smakowicie wyciera resztki szpiku z talerza. We wspomnieniach pojawia się również duża salaterka wypełniona kopiasto liśćmi zielonej sałaty, które ojciec sam przyprawiał złocistą oliwą i octem i zjadał przed obiadem. Albo śniadaniowa ceremonia (dość rzadka, chyba tylko niedzielna, bowiem rodzice wychodzili do pracy przed moim obudzeniem) : ojciec...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)