Opłacalne podróbki
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
Octownie mają straty
Opłacalne podróbki
W Polsce niemożliwe jest odróżnienie technicznej i spożywczej esencji syntetycznego kwasu octowego. To powoduje szkody dla konsumentów i octowni, które są w coraz gorszej kondycji finansowej. Ich produkcja w ciągu ostatnich lat spadła o 35 mln litrów rocznie.
Na ocet syntetyczny (symbol E 260) przypada ok. 20 mln lz 45 mln lprodukcji w 1998 r. octu spożywczego wytwarzanego metodą fermentacyjną z naturalnych surowców. Jest on przygotowywany głównie ze źle oczyszczonej esencji technicznej, a nie spożywczej. Jako substancja dodatkowa w produkcji spożywczej nie może zastąpić octu i być składnikiem surowcowym żywności. Mimo...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta