Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Opłacalne podróbki

19 lipca 1999 | Ekonomia | LO

PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY

Octownie mają straty

Opłacalne podróbki

W Polsce niemożliwe jest odróżnienie technicznej i spożywczej esencji syntetycznego kwasu octowego. To powoduje szkody dla konsumentów i octowni, które są w coraz gorszej kondycji finansowej. Ich produkcja w ciągu ostatnich lat spadła o 35 mln litrów rocznie.

Na ocet syntetyczny (symbol E 260) przypada ok. 20 mln lz 45 mln lprodukcji w 1998 r. octu spożywczego wytwarzanego metodą fermentacyjną z naturalnych surowców. Jest on przygotowywany głównie ze źle oczyszczonej esencji technicznej, a nie spożywczej. Jako substancja dodatkowa w produkcji spożywczej nie może zastąpić octu i być składnikiem surowcowym żywności. Mimo...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1752

Spis treści
Zamów abonament