Dbajmy o żywność
ZDROWIE
W upały nawet mleka UHT nie można przechowywać w lodówce zbyt długo
Dbajmy o żywność
W czasie lata, szczególnie w okresie upałów, należy bardziej starannie przechowywać produkty spożywcze, by zapobiec zepsuciu się żywności i uniknąć zatrucia pokarmowego.
Najbardziej trzeba uważać na mleko i jego przetwory, najszybciej tracące swe właściwości, czasami nawet już w sklepie. Dietetycy doradzają, żeby mleko było chude (najlepiej o zawartości 0, 5 proc. tłuszczu) , ale w lecie musi być też o przedłużonej trwałości, świeże i nadające się do przegotowania. Powszechnie dostępne jest mleko pasteryzowane, ale w okresie lata nie można go zbyt długo przechowywać nawet w lodówce (kwaśnieje) . W upalne dni w zasadzie należałoby zużyć je zaraz po przyniesieniu do domu lub przynajmniej natychmiast przegotować. Tylko wtedy będzie nadawać się do spożycia za kilka godzin.
Pleśń i bakterie
Pasteryzacja nie likwiduje w mleku...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta