Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Dbajmy o żywność

19 lipca 1999 | Nauka i Technika | ZW

ZDROWIE

W upały nawet mleka UHT nie można przechowywać w lodówce zbyt długo

Dbajmy o żywność

W czasie lata, szczególnie w okresie upałów, należy bardziej starannie przechowywać produkty spożywcze, by zapobiec zepsuciu się żywności i uniknąć zatrucia pokarmowego.

Najbardziej trzeba uważać na mleko i jego przetwory, najszybciej tracące swe właściwości, czasami nawet już w sklepie. Dietetycy doradzają, żeby mleko było chude (najlepiej o zawartości 0, 5 proc. tłuszczu) , ale w lecie musi być też o przedłużonej trwałości, świeże i nadające się do przegotowania. Powszechnie dostępne jest mleko pasteryzowane, ale w okresie lata nie można go zbyt długo przechowywać nawet w lodówce (kwaśnieje) . W upalne dni w zasadzie należałoby zużyć je zaraz po przyniesieniu do domu lub przynajmniej natychmiast przegotować. Tylko wtedy będzie nadawać się do spożycia za kilka godzin.

Pleśń i bakterie

Pasteryzacja nie likwiduje w mleku...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1752

Spis treści
Zamów abonament