Powstała grupa kapitałowa Dom Smaku
Konsolidacja zakładów z Kościerzyny, Kościana i Leszna
Powstała grupa kapitałowa Dom Smaku
ARCHIWUM
Dom Smaku nie obawia się konkurencji polskich firm z dużym udziałem inwestorów zagranicznych - twierdzi Andrzej Voigt, przewodniczący rady nadzorczej ZM Kościerzyna.
Zakłady Mięsne Kościerzyna SA, Kościan SA i Leszno sp. z o.o. powołały grupę kapitałową Dom Smaku. Negocjowane jest przejęcie trzech innych firm, tak aby jeszcze w tym roku powstała silna polska grupa działająca na rynkach regionalnych.
- W branży przetwórstwa mięsa jesteśmy jedyną tak dużą grupą z udziałem wyłącznie polskiego kapitału - powiedział "Rz" Andrzej Voigt, przewodniczący rady nadzorczej Kościerzyny. Szacuje, że obecnie grupa posiada 2-proc. udział w polskim rynku mięsa czerwonego. Znajduje się w pierwszej dziesiątce największych firm działających na tym rynku.
- ZM Kościerzyna odkupiły od Inwestor SA 52 proc. akcji ZM Kościan SA - poinformował Voigt. 25 proc. akcji nadal posiada...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta