Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Powstała grupa kapitałowa Dom Smaku

11 stycznia 2000 | Ekonomia | PA
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

PRZETWÓRSTWO MIĘSA

Konsolidacja zakładów z Kościerzyny, Kościana i Leszna

Powstała grupa kapitałowa Dom Smaku

ARCHIWUM

Dom Smaku nie obawia się konkurencji polskich firm z dużym udziałem inwestorów zagranicznych - twierdzi Andrzej Voigt, przewodniczący rady nadzorczej ZM Kościerzyna.

Zakłady Mięsne Kościerzyna SA, Kościan SA i Leszno sp. z o.o. powołały grupę kapitałową Dom Smaku. Negocjowane jest przejęcie trzech innych firm, tak aby jeszcze w tym roku powstała silna polska grupa działająca na rynkach regionalnych.

- W branży przetwórstwa mięsa jesteśmy jedyną tak dużą grupą z udziałem wyłącznie polskiego kapitału - powiedział "Rz" Andrzej Voigt, przewodniczący rady nadzorczej Kościerzyny. Szacuje, że obecnie grupa posiada 2-proc. udział w polskim rynku mięsa czerwonego. Znajduje się w pierwszej dziesiątce największych firm działających na tym rynku.

- ZM Kościerzyna odkupiły od Inwestor SA 52 proc. akcji ZM Kościan SA - poinformował Voigt. 25 proc. akcji nadal posiada...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1902

Spis treści
Zamów abonament