Kiedy dać napiwek
Kiedy dać napiwek
DANUTA WALEWSKA
Często osoba wprowadzająca nas do pokoju hotelowego dopóty będzie demonstrować wszystkie kontakty, odsuwać i zasuwać rolety, dopóki nie dostanie pieniędzy.
W restauracjach napiwek, jeśli nie zostało to określone w inny sposób, zwyczajowo wynosi około 10 procent sumy końcowej, którą płacimy po zjedzeniu posiłku. Oczywiście, są i takie sytuacje, kiedy możemy nie dać ani grosza lub dać znacznie więcej.
Zdarzyło mi się wejść do restauracji ze znajomym, którego kelnerzy dosłownie wyrywali sobie - każdy chciał, aby siadł przy jego stoliku. Często tu chodzisz? - zapytałam. - Nie, rzadko, ale chyba daję za duże napiwki - powiedział. Miał rację. Napiwek, który dał wychodząc, przekroczył 30 procent wartości rachunku. A zapłacił dużo, bardzo dużo.
Nim się jednak zapłaci, warto sprawdzić, czy w karcie, z której wybieraliśmy potrawy, zostały umieszczone wszystkie dodatkowe...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta